• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altA térség fejlődésében a helyi termék kiemelkedő jelentőségű. Ezt felismerve indította el a Borsod-Torna-Gömör Egyesület a helyi termékek térségi feltárására, termelésének ösztönzésére, népszerűsítésére irányuló programját. Összesen négy védjegy-kategória került kialakításra: Házi Remek, Príma Porta, Megbízható Beszállító és Kiváló Tájtermék. Jelenleg 21 fő csatlakozott a védjegyhasználati rendszerhez.

 

alt

2015. január 17-én az érdeklődők széles köre előtt került megrendezésre a „Bódva-völgy irodalmi tradíciói” című tanácskozás az edelényi L'Huillier–Coburg kastélyban.

A kastély múzeumpedagógiai termét zsúfolásig megtöltő közönséget Rőczei Norbert, a Bódva-völgy – Cserehát Mentorprogram vezetője köszöntötte. A mentorprogram résztvevői a 2014-es nagysikerű nyitókonferenciát követően számos tanulmányi kiránduláson és szakmai beszélgetésen vettek részt az ország különböző területein. A megkezdett munkának sajátos sűrűsödési pontjaként is értelmezhető az irodalomtörténeti tanácskozás, melyet olyan tudósok és szépírók tiszteltek meg, mint például Jánosi Zoltán irodalomtörténész, a Nyíregyházi Főiskola rektora, vagyFecske Csaba József Attila-díjas költő.

 

altAugusztus végén újra hosszútávfutókkal és kerékpárosokkal telt meg Edelényben a Borsodi út.  Míg korábban itt volt a gyülekező, s innen indultak a kerékpárokat szállító teherautók, s a résztvevőkkel teli buszok a Bódva-völgyi Maraton rajtjához Jósvafőre, idei évben inneni rajtolt a mezőny.

A nagy hagyományokra visszatekintő versenyt, idén új útvonalon kellett teljesíteniük a nevezőknek. A leghosszabb táv futói 8 órakor rajtoltak el, és Ládbesenyőn, Galvácson, Szendrőn , majd Szendrőládon keresztül érkeztek vissza. Az öt indulóból négyen teljesítették a távot.

 

altJó hangulat, traktorzúgás, népzene jellemezte 2014. június 21-én a Bódvaszilasi Dutra Barátok Társasága és a Bódvaszilasi Önkormányzat szervezésében létrejövő  II. Bódvaszilasi Gépésztalálkozót. Az eseményre bő számmal érkeztek gépészek, többségében traktorok, de régi idők autóival és motorkerékpárjaival is találkozhattak az idelátogatók az Esterházy-Koós kastély udvarán.

A délelőtti órákban Zoltán atya megáldotta a munkagépeket, majd kezdetét vette a  traktoros és motoros felvonulás, amelynek több állomása is volt.

Először a Szilasi Tájháznál majd a Gyümölcsészeti Hagyományok Házánál, legvégül pedig a Művészetek Magtáránál pihentek meg a gépek.

 

Egész napos fesztivál várja június 28-án az edelényieket, a kistérségében élőket és természetesen minden szórakozni vágyót a város melletti Császta-szőlőhegyen. A hazai népszerű előadók és helyi művészeti csoportok mellett színpadra lépnek lengyel modern és hagyományőrző együttesek is.

 

altEgy nagyszerű alkalmazásnak köszönhetően most Ön is betekintést nyerhet a Baradla-barlang csodálatos, felszín alatti világába. A Google Maps segítségével a számítógépe előtt ülve is megtekinthetővé vált a barlang legismertebb része.

A virtuális barlangjárás során a legismertebb utvonalat sétálhatjuk végig, amire a valóságban nincs mód, itt ráközelíthetünk egy-egy képződményre, nagyíthatjuk, megnézhetjük közelről is.

 

altA Rakaca Team névvel nem először találkozhatnak oldalunkon, ez nem véletlen. A csoportban egy olyan lelkesedést és tenni akarást  véltünk felfedezni  a Rakaca-tó irányában, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért a térségben élőket is szívesen tájékoztatjuk az általuk szervezett eseményekről. Egy közelgő rendezvény, amely a TESZEDD 2014 RAKACA-VÍZTÁROLÓ nevet viseli, 2014. május 10-én esedékes.

 

altHuszonhét süteményt neveztek be arra a versenyre, amelyet rendezvénysorozata márciusi állomásaként a Kemencés Baráti Kör hirdetett meg. Az edelényieken kívül más településekről is érkeztek a Borsodi Tájházba finomságaikkal. A kocsonyák, pálinkák és a tájházról szerzett ismeretek versenye után ezúttal a házi sütemények seregszemléjét hirdette meg a baráti kör. Vezetője, Lupaneszku Viktor hangsúlyozta: a céljuk elsősorban az volt, hogy a húsvéti ünnepekre készülődve ötletet meríthessenek a háziasszonyok, kicserélhessék receptjeiket, praktikáikat.

 

alt"Rendkívüli nyílt nap” keretében az edelényi lakosok holnap, azaz 2014.04.04-én a lakcímkártyájuk felmutatásával 14:00-20:00 óra között belépőjegy nélkül megtekinthetik a kastélyt. 50 fős csoportok indulásával indul az idegenvezetés, amely azzal a 3D-s kisfilm megtekintésével kezdődik, ami a falképek tudományos alapokra helyezett feltételezett történetét tárja a közönség elé. Egyfajta ráhangolódás a rokokó festett termekre, amelyeket a „mozi” után közvetlenül tárlatvezetés keretében végigjárnak a látogatók, a kiállítási termekkel együtt. S ne feledjék! Az Edelényi Kastélysziget a nagyközönség előtt másnap, április 5-én 10 órakor nyitja meg kapuit.

 

altAz egy éves egészséges életmódhoz kapcsolódó pályázat programjait a térségbeli települések folyamatosan szervezik előző év második felétől a 2014-es év közepéig. A program célja az egészséges életmódot támogató pozitív közösségi minták elterjesztése a szükséges intézményrendszeri háttér kialakításával, a legjelentősebb, idült, nem-fertőző betegségek okozta halálozás és betegségteher megelőzése és csökkentése az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatások révén. A lakosság széles körének fizikai aktivitásra, mozgásban gazdag életmódra, egészséges táplálkozásra ösztönzését támogató szolgáltatások kialakítása, az idült, nem fertőző betegségek megelőzésének előmozdítása. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítása, valamint a mentális egészség javítása.

 

alt"Felébresztettük évszázados álmából az Edelényi Kastélyt" - többek között ezt a mondatot is olvashatjuk a kastélysziget hivatalos oldalán megjelenő reklámszövegben. Bár még a kastély a felújítási munkák miatt jelenleg nem látogatható, viszont már nem kell sokat várnia a nagyközönségnek arra, hogy közelebbről is megtekintse az épületet és az azt körülvevő környezetet, ugyanis 2014. április 5-én megnyitja kapuit. A jövőbeli nyitva tartásról, a jegyárakról, belépési kedvezményekről, a múzeumpedagógiai foglalkozásokról, illetve a kastély szolgáltatásairól a Kastélysziget webes oldalán kaphatnak bővebb információt. Következő cikkünkből az is kiderül, hogy a nyitás alkalmával milyen programokkal, különlegességekkel várják az ellátogatókat.

 
További cikkeink...
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.