• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altAhogy már előzőz cikkünkben is olvashatták, az Edelényi kastélysziget játékra invitálta az érdeklődőket a legnépszerűbb közösségi oldalon. A „verseny” lényege az volt, hogy november 25 és december 15-e között hetente 2 alkalommal egy néhány soros leírással találkozhattak a kastély profiljának ismerősei. A leírásból különböző szavakra lehetett következtetni, melyek a decemberhez, a télhez, téli szokásokhoz kötődnek. A harmadik hét után, miután a 6 szóra fény derült, mindet felhasználva egy verset kellett írni.

A szerencsés megfejtők, vagyis a versikéket beküldők különleges nyereményben részesültek: részt vehettek egy nyílt napon december 22-én, valamint a költemények közül néhányat a Facebook oldalukon is közzétettek. A „rendezvény” során a „nyertesek” első állomásként megtekinthették azt a 3D-s kisjátékfilmet, amely a falképek készítésének tudományos alapokra helyezett feltételezett történetét tárja a közönség elé. Ezután pedig a filmben látott freskórészletek - melyeknek a restaurálása több mint másfél évig tartott 10 restaurátor közreműködésével -„élőben” is a nyertesek elé tárult a 6 festett terem bejárása során.

A történeti terek bebarangolása közben az ellátogatók megszemlélhették a keleti toronyszobában feltárt, eredeti barokk ablakot is. Különlegessége az, hogy az Edelényi kastélysziget rekonstrukciós munkálatai közben találták meg, s megmentése azért volt nehéz feladat a restaurátorok számára, mert úgynevezett könnyező házigomba támadta meg az ablak keretét. Ennek megtisztítása és kezelése rendkívül nagy szakértelmet kívánt. Ugyanebben a szobában került elhelyezésre a nemrégiben elkészült kastély makettje is, melynek a látványa, precizitása, egyedisége lenyűgözött mindenkit. De nemcsak ez az újdonság fogadta a látogatókat: az új csillárok is hatalmas sikert arattak. Emellett nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a téli időjárás ellenére mennyire kellemes hőmérséklet uralkodott az épületben: a kastélyt ugyanis geotermikus földhővel fűtik.

alt

 

alt

alt

 

 

Fotók: Tóth György

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.