• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altÚj év újabb változások! 2014-től szinte minden ember életét közvetlenül befolyásoló változásokkal kell számolni. Januártól jobban járnak a pedagógusok, a kevesebbet keresők, a kisgyerekes családok, a beteg rokonaikat ápolók. Életbe lép a GYED extra, emelkedik a nyugdíj, a minimálbér, és a közfoglalkoztatotti bér összege is. Változások lesznek a tankönyvekkel, a gyógyszertárakkal kapcsolatban és a nyugdíjkorhatár is módosul. Olcsóbban vásárolhatunk sertéshúst. Az adótörvényben is történtek módosítások, ezentúl átláthatóbb lesz mindenki számára a rezsicsökkentés, változik az erkölcsi bizonyítvány tartalma, és a béren kívüli juttatások közül is megszűnik néhány.

Kiszélesítik a családi adókedvezményt:

Az adórendszer egyik jelentős változásának javarészt a keveset kereső családok (kb. 250 ezer) örülhetnek. A családi adókedvezmény családi kedvezményre módosul, ugyanis a személyi jövedelemadó mellett már az egyéni járulékokból (nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék) is levonható lesz a gyerek után járó kedvezmény. A járulékokra is vonatkozó családi kedvezményt először a január 10-ét követően folyósított juttatásokból lehet levonni.

 

Adótörvényi változások:

A családi adókedvezmény mellett még tucatnyi módosítás lesz az adótörvényben. Az első lakáshoz jutásnál könnyebbség, hogy már nemcsak a 35 évnél fiatalabbak kérhetnek az illetékre 12 havi pótlékmentes részletfizetést, hanem mindenki. Ha a lakás, ingatlan vagy egyéb más vagyontárgy egyik házastárstól a másik nevére kerül, vagy elválnak és megszűnik a vagyonközösség, a vagyontárgyak megszerzését sem terheli ajándékozási-, és vagyonátruházási illeték sem.

A devizahiteleseknek könnyebbség, hogy adómentes lesz a bankok által elengedett tartozás. A bankoknak viszont ezen túl hitelintézeti hozzájárulást kell fizetniük, ami egy újabb teher számukra.

Az adótörvényi változások elsősorban a vállalkozókat érintik.

 

Nőtt a minimálbér és a közfoglalkoztatottak bére is.

A minimálbér és a szakképzetteket megillető garantált bérminimum is emelkedik. A minimálbér bruttó 98 ezer forintról 101 500 forintra emelkedik, míg a szakképzettek bérminimuma bruttó 114 ezer forintról 118 ezer forintra módosul.

A közmunkások munkabére a kormány javaslatára az infláció mértékével, vagyis 2,4%-al emelkedik. Bruttó 75 500 Forintról 77 300 forintra emelkedik a bér.

 

Változások, melyek a nyugdíjasokat érintik

Több pénz kerül a nyugdíjasoknak és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek is. Az öregségi nyugdíj, a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, továbbá a baleseti járadékok összege is 2,47%-al emelkedik.

2014-től kezdődően indul a jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatár emelése minden évben 6 hónappal egészen a 65 éves kor eléréséig. Így elsőként az 1952-ben születetteket érinti ez a változás, merthogy ők már csak 62,5 évesen mehetnek nyugdíjba. (Az erre vonatkozó jogszabályt még 2009-ben fogadta el a parlament).

A munkáltatókra és a munkavállalókra is vonatkozik a munka törvénykönyvének legfontosabb módosítása. Eddig az összes szabadság (alapszabadság, életkor után járó szabadság) egyharmadát lehetett „átvinni” a következő évre, mostantól viszont csak az életkor szerint járó pótszabadságot lehet „átvinni”. A 25. évtől jár először pótszabadság, azt követően kettő vagy három évenként nő a pótszabadsági napok száma, de maximum 10 nap járhat egy embernek.

 

A kismamák is jobban járnak

Életbe lép ugyanis a GYED extra, melynek értelmében GYED és GYES mellett is lehet munkát vállalni (akár heti 40 órában is) a gyermek egy éves korát követően, testvér születése után, pedig mindkét ellátás megduplázódik.

2014-től azok is jogosultak GYEDre, akik felsőoktatásban nappali tagozatos képzésben vesznek részt. Elvárás viszont, hogy meg kell felelni az előírt feltételeknek, így magyar nyelvű képzésben vettek részt a szülés előtti két évben, és rendelkeznek minimum két félév aktív hallgatói jogviszonnyal. A hallgatói jogviszony szüneteltetését, és megszűnését követő egy éven belül szülő nők is jogosultak GYEDre. Ennek összege a képzés formájától függően, vagy minimálbér, vagy a garantált bérminimum 70%-a.

 

Nő az ápolási díj

Januártól több mint nettó 5000 Forinttal nő az emelt összegű ápolási díj. A kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, amelynek összege közel nettó 48 000 forint lesz. Azok kapnak kiemelt ápolási díjat, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó rokonukat gondozzák.

 

Csak az állam adhat ki tankönyvet

2014-től csupán egyetlen állami tankönyvkiadó lesz, és hamarosan megalakul egy engedélyező testület is, aminek tagjai főleg miniszterek lesznek. Az iskolák igazgatói az elkövetkező tanévre az új szabályok értelmében évfolyamonként és tantárgyanként csak két tankönyvből választhatnak, amit a Klebersberg Intézményfenntartó Központtal (KIK) engedélyeztetni kell.

 

Nő a pedagógusok bére is

Januártól pluszpénz jár a tanároknak, ha a rendes munkaidőn túl bent kell maradniuk munkahelyükön. Ezt a Klebersberg Intézményfenntartó Központ és a Pedagógusok Szakszervezete által aláírt kollekív szerződés garantálja január 1-től. A pluszóradíj csak az állami intézményekben tanítókat illeti meg, viszont abban az esetben is jár, ha a heti 26 óránál többet kell tanítani.

 

Számlakép-ekben a rezsicsökkentés

Januártól egységesen, áttekinthetően, értelemszerűen lesznek a számlaképek. A különböző színű számlákon fel kell tüntetni, hogy a rezsicsökkentéssel mennyit spóroltak az emberek.

 

Változás az erkölcsi bizonyítványban

2014. január 1-től az erkölcsi bizonyítványban fel lesz tüntetve, ha valakit kiskorú ellen elkövetett bűncselekmény miatt eltiltottak foglalkoztatásától.

 

Változnak a béren kívüli juttatások

Az egyes meghatározott, illetve béren kívüli juttatásként, valamint adómentes juttatásként adható utalványok közül kizárják azokat az utalványok, amelyeknél a visszaváltás lehetősége biztosított. Ezt a módosítást a gyakorlatban tapasztalt visszaélések tették szükségessé, bár a rendeltetésszerű joggyakorlás követelménye eddig is kérdésessé tette ezen utalványok kedvezményes adását.

 

Olcsóbb sertéshús

Az áfánál változás többek között, hogy az élő, levágott egész és félsertés általános forgalmi adója az általános, 27%-ról 5%-ra csökken. Egyes várakozások szerint a lépés az ágazat fehéredését szolgálja, elsősorban a magyarországi sertéstenyésztő vállalatokat és a legális importőröket hozva kedvezőbb helyzetbe, a felvásárló és húsfeldolgozó cégek likviditási helyzete pedig javulhat, ám a kistermelők a változásnak inkább a hátrányait szenvedhetik el.

 

A patikák negyede a gyógyszerészek kezében

2014-től a patikák legalább 25%-nak gyógyszerészi tulajdonban kell lenniük. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerint a két éve indult folyamat jól áll. December elején a 2330 közforgalmú patikából csak 187 gyógyszertár nem felelt meg e szabálynak, de az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatás szerint a társasági szerződés módosítása minden esetben folyamatban volt. A törvény meglehetősen szigorú, mivel a tulajdoni rendelkezésnek eleget nem tévő patikáknak megszűnik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött finanszírozási szerződése, s mivel nem szolgálnak majd ki ártámogatásban részesülő medicinákat, így lényegében drogériaként működhetnek csak tovább.

 

 

Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20131230-valtozasok-2014-januar-1-etol-magyarorszagon.html

http://www.vg.hu/kozelet/politika/nagyobb-valtozasok-jonnek-2014-tol-418547

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/valtozasok_nyugdij-_es_bankkartya-fronton_is_ez_var_rank_januar_1-tol.572821.html

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.