• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altJanuár 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából Edelényben képző- és iparművészeti kiállítást rendeznek a Városi Művelődési Központban. A kiállítást Hadobás Pál az intézmény igazgatója nyitja meg. Ezen a napon több alkotó munkái is bemutatásra kerülnek. A kiállítók: Dobi László (festmény), Fazekas Péter (festmény, grafika), Flaskó Attiláné (festmény), Gál András (grafika), Gál Andrásné (hímzés), Lupaneszku Viktor (fafaragás), Magyarné Verebélyi Ágnes (festmény), Majorosné Mátrai Zsuzsa (kerámia) és Megyeriné Kohut Zsuzsanna (üvegfestés). A fent felsorolt személyek közül Lupaneszku Viktornak tettem fel fafaragással kapcsolatos kérdéseimet, aki készségesen válaszolt is azokra.

 

Mondható, hogy Önnek a fafaragás a hobbyja?

Jelenleg hobby szinten faragok. Sokáig úgy gondoltam, hogy ebből meg tudok majd élni. Ezt meg is próbáltam. Vásárokra, fesztiválokra jártam az általam faragott termékekkel. Sajnos azonban a mai gazdasági helyzetben az embereknek a családfenntartás a legfontosabb, keveset költenek olyan dolgokra, amelyek nem a mindennapi szükségleteik része.

 

Mikor kezdett el komolyabban foglalkozni a fafaragással? Volt valami indíttatása annak, hogy a faragást választotta? Esetleg iskolában is tanulta valamikor?

A faművesség mindig is foglalkoztatott, már gyerekkorom óta van egy faesztergám, amivel folyamatosan dolgozom, dolgoztam. A fafaragással ténylegesen 10 éve foglalkozom. Mivel én Erdélyből származom, az őseim ott születtek, én pedig Magyarországon, így valamiféle kötődés alakult ki a kopjafák szeretete iránt.

alt

Milyen alapanyagokkal dolgozik? Melyik a legjobb fafajta fafaragáshoz?

A kopjafák faragásához tölgyfát, kőrist, vörösfenyőt használok. A kisebb faragásokhoz (tálak, játékok…stb) vadcseresznyét, hársat, juhart, berkenyét, körtét használok.

Véleményem szerint a kopjafához a tölgy a legmegfelelőbb fa, hisz együtt öregszik a kopjafával. A képi motívumokhoz a madárcseresznye, vagy más néven vadcseresznye a legideálisabb, mivel ennek a fának az erezete és a színe is gyönyörű.

 

Csak saját célra vagy megrendelésre is készít faragásokat?alt

Legfőképpen saját célra, kiállításokra, barátoknak, a családomnak,  de ha valaki megkér, akkor szívesen készítek egyedi elképzelések alapján konyhai kiegészítőket, pl. corsetti mintázót, ami Magyarországon még nem ismert annyira. Ez egy Olaszországból származó tésztamintázó, amivel a nyers tésztába pecsétet nyomnak, és kifőzve gyönyörűen megtartja mintáját.

 

Miket faragott eddig? Melyik alkotás elkészítése volt a legemlékezetesebb?

Talán itt megemlíthetnék egy kopjafát, amit Horthy Miklós és fia emlékére faragtam, amit kisebb ünnepség keretén belül avattuk fel. Faragtam egy kopjafát a szüleim emlékére, amely hamarosan elhelyezésre kerül a szüleim síremlékénél. A kopjafákon kívül faliképeket, konyhai használati tárgyakat, fajátékokat, ügyességi játékokat, tükörkeretet, faliórát faragtam, sakk készletet  esztergáltam.

 

Mi volt az eddig elkészült legnagyobb és legkisebb elkészült faragás?

A legnagyobb elkészült faragás a kopjafa, a legkisebb pedig a tatárlakai korong faragott mása volt, ami a magyar nyelv első írásos emléke.

 

Mennyi időbe telik mire elkészül egy-egy művel?

Ez változó. A kopja faragása akár lehet 1 hónap is.

 

Mi a különbség a faszobrászat és díszítő faragás között? Ön melyik irányba orientálódott inkább?

Én a díszítő faragást kedvelem. Szeretem ötvözni a fa mintázatának a szépségét a faragott minta, motívum adta szépséggel.

 

Milyen „szépségei” vannak a faragásnak?

Van az ember előtt egy tűzifa rönk, és ebből tud alkotni olyan dolgot, ami az embereknek tetszik.

 

És végül… Hogyan venné rá az embereket arra, hogy a fafaragást válasszák hobbynak?

A faművességet mindenki szereti, benne lakozik minden emberben. Ha van egy kis kézügyességünk, és szeretjük a fa természetes szépségét, akkor bárkinek ajánlom a fafaragást, korosztálytól függetlenül. Hisz nincs is annál szebb dolog, mikor kis diákok a saját kezükkel faragnak mintát a túrabotjukba. Szívesen segítek bárkinek a fafaragás szépségeit megmutatni, a műhelyem ajtaja nyitva áll minden érdeklődő számára. Most is így van ez, hiszen mindig akad egy két érdeklődő kedvű, faragni, alkotni vágyó ember.

altalt  alt

alt    alt

 

alt

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.