• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                           alt

 

Látnivalók

Jósvafő népi építészeti emlékei ma már műemléki jelentőségűek, melyek elsősorban lakóházak és faszerkezetű gazdasági épületek. A védett értékek között jelentősek a XIX. században emelt, tornácos lakóházak, az éghajlathoz igazodó méretű és szerkezetű, fából ácsolt csűrök, pajták és egyéb melléképületek.

A település látnivalói közé tartozik a Baradla Galéria, ahol barlangi tárgyú festmények kerültek kiállításra.

Kessler Hubert emlékház a magyar barlangkutatás kiemelkedő alakjának, Kessler Hubertnek és munkásságának állít méltó emléket.

Tájház (Dózsa György u. 3.) a XIX. század végén épített, jellegzetes parasztporta. Kiállítása a falu életét mutatja be a korábbi évszázadokban.

A térség híres látnivalója a Hucul-ménes, mely Jósvafőtől 1,5 km-re található Gergés-lápán. A falu kúriájának udvarán bemutató istállóban lovaglási és kocsikázási lehetőség is van.

Látnivalói között található még a református templom kazettás mennyezettel, különálló harangtoronnyal, vagy éppen a temető, amelyben faragott fejfákat nézhetünk.

Említést érdemel még a Malom is. Az egykori kapahámor épülete ma már Öreg Malom Fogadó néven található működik, a Tájház szomszédságában, a templomtorony tövében. A Középső Malom épülete az 1900-as évek első felében zsidó imaházzá alakították, amire az oromzatot díszítő kőtáblák és liturgikus jelek emlékeztetnek. A XX. század elején leégett, de később helyreállították.

Akik pedig a természet és a barlangok szerelmesei, nem fognak csalódni, ha felkeresik a térséget. Felfedezésre vár a Baradla-barlang, a Béke-barlang, a Kossuth-barlang és Vass Imre-barlang is. Az Aggteleki Nemzeti Park pedig számos  felszíni és felszín alatti túralehetőségeket kínál.

 

Megközelítés                                                                                          GPS: 48° 28′ 56.42″ N, 20° 33′ 16.67″

A település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi Járás területén található. Közúton Miskolctól 65 km-re északra fekszik. Miskolcról indulva a 26-os számú főúton haladva Sajószentpéterig, onnan a  27-es számú főút vezet Edelényig. Majd Szendrőlád, Szendrő, Szalonna, Perkupa, Szin és végül Szinpetri után érhető el.

Vasúton a Miskolcról induló vonatokkal közelíthető meg a település, Miskolc-Tornanádaska útvonalon. FIGYELEM! A Miskolc és Tornanádaka között közlekedő vasútról azonban a Jósvafő-Aggtelek Vasútállomáson szükséges leszállni ahhoz, hogy a települést meg tudják közelíteni. Jósvafő a Jósvafő-Aggtelek vasútállomástól 10 km távolságra található. A vasútállomásról menetrend szerint közlekednek a Borsod Volán autóbuszai.

A településre közvetlen járattal el lehet jutni Kazincbarcikáról Putnokon keresztül, valamint Miskolcról Edelényen keresztül. Ha kisebb belső település a túra célja, jó előre tájékozódjunk az utolsó busz indulásáról.

(A telepölés a Google térképen)

 

Története

A települést 1272-ben említik először, Ilsuafey néven. Azt jelzi, hogy a település a Jósva patak forrásánál, fejénél épült. Az Árpádok korában a Tornai nemzettség, később pedig a Sziniek birtokában állt.

Az 1720-as években  különösen fejlett volt gyümölcstermesztése, 1833-ban pedig már egy gazdag településként tekinttek rá református temploma, szőlői, malmai és vendéglője miatt is. 1851-ben már vashámora is volt, melyet a malommal együtt az aggteleki barlang földalatti, itt felszínre jövő patakja hajtott.

A II. világháború előtt egy vízierőművel hajtott ásó-, kapa- és lapátgyár is működött a településen.

Fontosabb esemény még Jósvafő életében, amikor megnyitották a Baradla-barlang vörös-tói bejáratát.  Az 1920-as évek végén elkészült a barlang jósvafői főbejárata és a barlang ezen szakaszát rendbetették. Ezt követően lendült fel az idegenforgalom is.

A település lakosainak száma 256 fő.

 

Közigazgatás

Az önkormányzat 3758 Jósvafő, Petőfi S. u. 42. szám alatt található, a képviselő-testületi tagok száma 4 fő+ a polgármester.

 

Érdekességek

Jósvafőnek több díszpolgárai is van, akik meghatározó szerepet töltöttek be a település életében.

Berecz Béla (mérnök-tanár) meghatározó szerepet vállalt a település hagyományőrzésében, hagyományápolásában, a fiatalok, gyermekek mozgósításában, különböző hagyományőrző és turisztikai programok előkészítésében, lebonyolításában.

Szablyár Péter (geológus technikus, okleveles kohómérnök) amatőr barlangkutatóként rendszeresen megfordult a községben. Nevéhez fűződik a SZINLŐ Barlangi vendégforgalmi Kft. 1992-es, valamint az 1994-ben létrehozott Tájház megalapítása. A Jósvafői Helytörténeti Füzetek c. helytörténeti kiadvány elindítása is az ő nevét dícséri.

Gereguly Ferenc (kőműves mester) a II. világháború előtt részt vett a Baradla-barlang jósvafői bejárata körül folyt építkezésekben és 1962-ig számos térségi fejlesztés építőmestere is volt. Többek között a helyi népdalkör egyik alapítótagja is.

Dr. Kessler Hubert (szpeleológus, hidrogeológus mérnök) nevéhez fűződik a jósvafői barlangbejárat, a barlangi túraútvonalak és azok villamosítása, valamint a Tengerszem szálló és tó kiépítése. Fiatal kora óta részt vett barlangkutatásokban, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat alapító tagja

 

A térség a természeti értékek mellett kulturális látnivalókban is gazdag. A szabadon látogatható értékek mellett az Aggteleki Nemzeti Park számos szervezett barlangtúrával, falusétával és különféle felszíni túrával várja a vendégeket.A Gömör-Tornai Nyár programsorozat része a település falunapi programja.

 

Szolgáltatások

A településen sok szálláshely található: Anna Vendégház, Balda Bakancsos Turistaszállás, Bokros Vendégház, Boros Vendégház, Busch Vendégház, Dapsy Vendégház, Dely Tibor Vendégháza, Fecskefészek Vendégház, Fenyves Vendégház, Fogadó az Öreg Malomhoz, Garan Bertalanné Vendégháza, Garan Vendégház, Gyógybarlang Vendégház, Jósva Vendégház, „Jósva” Erdei Iskolai Bázishely és Református Oktatási Centrum, "Kisház", Papp Ferenc Kutatóállomás és végül a Tengerszem Szálló** és Oktatási Központ

Számos vengédlátóegység is várja az ide érkezőket, így többek között a Fogadó az Öreg Malomhoz, a Jósva Étterem, a Kiskocsma,  és a Nyitott Szín - Jósvafő, Ófalu.

 

(Fotók Jósvafőről a Google oldalán)

 

 
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.