• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                          alt

 

Látnivalók

 A Szádvár-tanösvénynek a Szögliget melletti Szalamandra háztól van a kiinduló és egyben érkező végpontja.  A tanösvény a 460 méter magas Várhegy lábához vezet, melynek tetején találjuk a középkori Szádvár romjait. Első okleveles említése 1264-ből származik. Valószínűleg IV. Béla építette a tatárjárás után. A hegyoldalban vezető úton a puha mészkő a mai napig őrzi az egykoron arra járó szekerek nyomait. Útközben friss forrásvizet is találhatunk a turistaút mellett lévő, kristálytiszta vizű Tetves-forrást.

Szögligeten üzemel egy önkormányzati tájház, valamint Dúber István tájháza, ahol megismerhetjük azokat a berendezési tárgyakat és eszközöket, amelyek valaha szerves részét képezték a hétköznapi falusi életnek.  

A község főterén áll a kőfallal övezett Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt, római katolikus templom, melynek védőszentje Szent Péter és Pál apostolok voltak. A templom eredetijét a XIII. század közepén emelték román stílusban. Jelenlegi, copf külsejét az 1788–1790-es átépítés eredményeként kapta. Ekkor építették a tornyát is. Szögliget református temploma a falu főterének északi oldalán épült. József türelmi rendelete folytán 1798-1800 között. 1866-ban eredeti csehsüvegboltozatát sík, vakolt mennyezetre cserélték. Tornyát 1877-ben ácsolták. Végleges alakját 1985-ben kapta.  

Nevezetességek közé tartoznak a Szögliget határában lévő kőbányák is. Szögliget közepén bővizű langyos források fakadnak ( Taploca-Melegvíz), melyek vize télen sem fagy be.

Derenk „a Holtak falva”: a falu középkori eredetű, a török hódoltság, valamint egy 1711-es pestisjárvány során szinte teljesen elnéptelenedett. A terület urai, az Esterházy grófok lengyel jobbágyokat telepítettek be a kihalt népesség helyére.1938-tól Horthy Miklós megkezdte a falu kiürítését, mert egy vadászterületet (medvéskertet) kívánt itt kialakítani. Ma már csak a piros-fehér táblák, az egykori iskolaépület és a temető emlékeztetnek arra, hogy itt valaha egy falu állt. A területet 2003-ban az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat a Magyarországi Lengyelség Történelmi Emlékhelyévé nyilvánította.

A községtől 4 km-re található a mesterségesen kialakított Ménes-tó.

 

Megközelítés                                                                                                                GPS :48.521505,20.67707

Szögliget község az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik. A zsákfalu Miskolctól 60 kilométerre északra helyezkedik el egy völgykatlanban. Miskolc felől a 26-os útról Sajószentpéternél a 27-es útra áttérve Edelényen át közelíthető meg. Vasúton Miskolcról a tornanádaskai vonalon Jósvafő-Aggtelek vasútállomásig, majd onnan kb. 5 km-es autóbuszos utazás után érjük el Szögligetet.

(A település a Google térképén.)

 

Története

Szögliget már a XIII. század második felében magyar lakosságú településként szerepelt az oklevelekben, a falu a Szádvárral együtt jött létre, lakói a vár jobbágyai voltak. A római katolikus templom is a várral egy időben épült (kb. 1250-1300). A XV. században Zegliget, Szegliget néven említik a falut. A korabeli oklevelek szerint a Bebek család tulajdonában lévő település az 1424-es Torna vármegyei összeírás alapján 39 jobbágyportából állt. A vár történetében érdemes megemlíteni, hogy 1566-os ostrománál Bebek Györgyné Patóchy Zsófia védte hősiesen, a vár azonban elesett. Miután a császári csapatok elfoglalták a várat, egy időre bérlők kezére került, 1686-ban azonban megszületett a döntés Bécsben: a várat le kell rombolni. Ezután az uradalmi központ Bódvaszilasra került át

 

Közigazgatás

Szögliget Község Önkormányzata 3762 Szögliget, Kossuth Lajos u. 57. szám alatt található.  A képviselő testület száma a polgármesterrel és alpolgármesterrel együtt 5 fő. Szögligeten az 1988. évi választások óta működik lengyel kisebbségi önkormányzat. A perkupai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik.

 

Érdekességek

A falu szülötte a környék nagy népi mesélője, Bobaly István(1905-1983), valamint a szülőföldhöz ragaszkodó költője, Fecske Csaba (1948- ).

2006-ban alakult meg a Szádvárért Baráti Kör, mely közhasznú szervezetként működik. Elsődleges céljuk a Szádvár megmentése az utókornak. A vár területén vármentő tevékenységet végeznek. Nekik köszönhetően megkezdődött a falak megóvása, a vár feltárása és rekonstrukciója. 2009-ben a Város- és Faluvédők Szövetsége Podmaniczky díjjal, 2010-ben pedig a Magyar Köztársaság belügyminisztere Kós Károly díjjal ismerte el munkájukat.

A derenkiek és leszármazottaik minden év júliusának harmadik vasárnapján tartják a hagyományőrző búcsút. A Holló Vendégház parasztudvarán és a benne lévő Csűrben a szögligeti programok között többet is itt rendeznek meg így a Gömör-Tornai Fesztivál programjából is kiveszi a részét.  A Csűrben kialakított színpadon többször is megrendezésre került: a Szögligeti Aratónap, a Szögligeti Szüreti Nap, Forralt boros Fesztivál, Szögligeti Falunapi Ünnepség.

 

Szolgáltatások

2004-ben az Általános Iskola bezárásra került, 2006 őszétől indult újra el az oktatás, a Ménes-völgyi Tudásvető Alapítvány jóvoltából. Szögligeten működik egy napközi-otthonos óvoda. Az óvoda konyhájában történik a főzés vendégétkezők, szociális étkeztettek, alkalmazottak, menzások számára, valamint igény esetén turistacsoportok étkeztetését is vállalják. Szögligeten a háziorvosi ellátást a Szin háziorvosi körzetben alkalmazásban álló orvos látja el, a fogászati ellátás is helyben biztosított.

A faluban több vendégház található, és a várhegy lábánál üzemel egy turistaház, a Szalamandra-ház. A faluban lévő vendégházak: Holló Vendégház, Magdolna Ház, Pihenő Vendégház, Szádvár Vendégház, Váralja Vendégház, Pásztor Vendégház, Szögligeti Református Ifjúsági Tábor, Major Turista tábor, Potács Vendégház, Mária Vendégház, Méta Vendégház, Ménesparti Vendégház, Tallér Vendégház, Kulcsosház, Forrás ház, Záboz-hegyi Vendégház. Szögligeten nincs étterem, azonban a egyes vendégházakban lehetőség van ellátást is kérni.

 

(Fotók Szögligetről a Google oldalán.)
 

 
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.