• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altA felvidéki magyar kulturális élet egyik meghatározó szereplője a kassai székhelyű ROVÁS.
[„rovás”: Az a cselekvés, tény, hogy valaki valahová ró {jeleket vés, karcol valamibe} valamit] /Magyar Értelmező Kéziszótár/]
Az elmúlt két évtizedben jócskán hagyott maga után jeleket és hatékony működése révén nap-mint nap újabbakat karcol. Az elmúlt időszakban a BódvaPress is kapcsolatba került ezzel a körrel, így a Bódva völgy értékeit, szépségeit bemutató fotókiállítás soron következő helyszíne a kassai székhelyükön, a Rovás Galériában kapott helyet. Korábban különdíjat is felajánlottak a fotópályázat egyik nyertesének.

Három szám és három fogalom gazdag tevékenységüket fémjelzi:
20 éves a Rovás Polgári Társulás, 10 éves a ROVART háromnyelvű net újság (www.rovart.sk), 4 éves a Rovás Akadémia

Tevékenységük bemutatásában a www.felvidek.ma szolgál segítségül. A napokban jelent meg „Jubilál a Rovás” címmel írásuk, amiben Szabó Ottó, a Rovás Polgári Társulás elnöke - többek között - a következőket mondta:
"Kassán a kortárs magyar művészet számára kiépítettünk egy olyan központot – a Rovás Akadémiát –, amely 2013-ban, amikor Kassa Európa Kulturális Fővárosa volt, méltóképpen képviselte az egyetemes magyar kultúrát és a kortárs művészetet – annak ellenére, hogy a Kulturális Főváros államilag kinevezett munkacsoportja megpróbálta tevékenységünket ellehetetleníteni, pályázatainkat nem támogatták, kihagytak minden magyar szervezetet az államilag pénzelt programok és helyszínek közül"
A Rovás Akadémia négy éve alatt önerőből és egyéb pályázatokból beindították a Rovás Szabadművészeti Esti iskolát, amely tehetséges diákok felkarolásával és felnőttképzéssel foglalkozik; a Rovás Galériát, ahol minden hónapban új kiállítást nyitnak. Január 16-tól február 17-ig éppen ez ad helyet az OBJEKTÍVEN fotókiállításnak is.

alt

 

Klubkávézó várja a betérőket Rovás ArtCafé néven, amely nem régiben olvasóteremmel és könyvtárral bővült. Továbbá működtetnek festészeti, fotó, szobrász, grafikai, valamint üvegékszer készítő műhelyt. Sikeresen működik kísérleti színházuk, a TeatRovás; háromhetente van Ropás!, azaz néptánc oktatás mindenkinek; működik és folyamatosan "foglalt" a két vendégszobájuk és a kétszoba-konyhás rezidenciájuk, ahol a meghívott művészek szabad alkotótevékenységet folytathatnak.
A ROVART megbízott főszerkesztője, Kovács Ágnes írásaival, felvidéki tudósításaival már találkozhattak olvasóink. A Bódva és az anyanyelv továbbra is összeköt bennünket!

 

A kiállítás február 17-ig látogatható.

A Rovás Galéria nyitva tartása: kedd / csütörtök 9--18 óra és szerda 15--21 óra.

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.